Dorpsraad

Babberich

AANGESCHERPTE MAATREGELEN OM HET CORONAVIRUS ONDER CONTROLE TE KRIJGEN. Persbericht Rijksoverheid.

 1. Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor het werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen of voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dat niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen ( minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar. Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.

 2. Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni ( in plaats van 1 april ), óók met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.

 3. Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.

 4. Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.

 5. Casino’s vallen van nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.

 6. Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is mogen gemeenten deze locaties sluiten.

 7. Burgemeester kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen 1,5 meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.

 8. Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.

 9. De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

 10. Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. Kijk op de pagina van de Rijksoverheid met meer informatie over de aanpak van coronavirus voor meer informatie.

 11. De maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat erop gericht is om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn. De aanpak en de maatregelen zijn op adviezen van experts die samenkomen in het Outbreak Management Team.

Agenda

Vind ons op Facebook