Dorpsraad

Babberich

Stand van zaken slecht mobiel bellen in Babberich met adviezen

Pierre uit Babberich maakt zich zorgen omdat hij met zijn mobiel geen 112 kan bellen Foto Kathy van MaarenAlle bewoners bedankt voor de reacties. Het blijkt, wat we al wisten, dat het bereik op veel plaatsen in de kern van Babberich niet goed is om te bellen of gebeld te worden. We hebben het probleem bij alle 3 de providers geconstateerd: KPN, Vodafone en T-Mobile.

We vinden het onacceptabel dat provider Simpel zelfs tegen een bewoner aangeeft dat ze uit Babberich moeten gaan verhuizen om een goed mobiel bereik te krijgen.

De ervaringen zijn dat je momenteel buiten niet goed 112 kunt bereiken. We vinden het van groot belang dat we zowel buiten als binnenshuis 112 moeten kunnen bellen in noodgevallen. Of dat we bereikt kunnen worden voor noodgevallen zoals b.v. AED noodopzoeken.

We hebben op verschillende plaatsen klachten ingediend maar dit heeft nog niet de gewenste resultaten opgeleverd. We zijn bezig om te kijken hoe we daar verandering in kunnen krijgen.

Hierbij het advies voor de korte termijn.

Indien je er genoeg van hebt dat je niet goed mobiel kunt bellen. Het kost wel extra als je geen telefoon hebt met WIFI bellen. Volg dan de procedure van: https://www.consuwijzer.nl/telefoon-internet-en-televisie/klacht-over-telecomaanbieder/geen-of-slecht-bereik en zet je abonnement om naar een abonnement met WIFI  bellen. Let op ga niet het dubbele betalen zoals van Simpel naar T-Mobile. Kijk op bijvoorbeeld bellen.com voor de goedkoopste provider. Jammer genoeg kun je nog niet makkelijk filteren wie wifi bellen ondersteund. In ieder geval wel de grote providers Tele 2 en Simyo. Sommige kleine aanbieders ondersteunen het WIFI bellen niet zoals: Simpel en Lebara dus let daar dan goed op.

We zullen de lijst aanvullen indien er meer zijn die geen wifi bellen ondersteunen.

KPN heeft in het centrum de beste 3G dekkening voor oudere telefoons. Indien je 4G hebt is het signaal ook zwak.

Indien je een telefoon voor ouderen of hulpbehoevende hebt wordt WIFI bellen vaak niet ondersteund. Dan ben je aangewezen op de beste provider bij jou in de buurt. Kijk naar de dekkingskaarten waar het sterkste signaal is:

 

 

Wettelijke regeling schiet momenteel te kort voor mobiel bellen

Het is het wettelijk verplicht om een dekking te hebben van(98%) minimaal 8 Megabit per seconde (Mpbs) in 2022 en minimaal 10 Mpbs in 2026. Hier moet dus nog duidelijk aan gewerkt worden.  Die snelheid haal je hier ook niet. Terwijl er voor voice maar 64 kbit betrouwbare verbinding nodig is. Over mobiel bellen is er geen regelgeving zoals nu bekend. Het is van belang dat dit er wel komt zodat je als consument daar dan rechten op kunt claimen en er op gehandhaafd kan worden.

Het Advies aan de overheid:

Zorg dat we in de kleine kernen ook binnenshuis mobiel 112 kunnen bellen. Minimaal 1 mobiele provider. De rest volgt dan wel omdat je wel kwalitatief wilt kunnen bellen.

Indien er in onze kern een mobiele provider is die goede dekking geeft horen we het graag en zullen het publiceren.

Via onze website www.dorpsraard-babberich.nl houden we jullie op de hoogte.

Voor klachten of ideeën kunt u ons mailen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Vind ons op Facebook