Dorpsraad

Babberich

 Babberich 25 januari 2023: De limes in de Liemers

Limes in de Liemers lezing jan. 2023Limes in de Liemers wil presentatie

In de periode 1969-1995 hebben tientallen amateurarcheologen op de Rijnkade in Arnhem archeologische vondsten gedaan uit de Loowaard bij Duiven. Wil Kuijpers vond met behulp van zijn detector ruim 600 metaalvondsten. Na documentering in 2016 van alle Loowaardvondsten in het PAN-register (Portable Antiquities of the Netherlands) en een diepgravende zoektocht naar alle andere vondsten en publicaties uit de Loowaard, start Wil Kuijpers een wetenschappelijke studie naar de volledige bewoningsgeschiedenis. Want tot die tijd waren vondsten uit de Loowaard maar fragmentarisch onderzocht en gepubliceerd. Op deze avond deed Wil verslag van zijn zoektocht naar het vondstmateriaal, het onderzoek zelf en de resultaten van zijn onderzoek. Daaruit blijkt dat er in de Loowaard zeer waarschijnlijk een Romeinse legerplaats heeft gestaan met een burgerlijke nederzetting.

Daarbij vertelde hij de laatste stand van zaken van zijn huidige onderzoek naar het vermoedelijk castellum bij Spijk. Ook gaf hij een impressie en uitleg over de recente opgraving bij Herwen-Hemeling. Wil heeft daaraan meegewerkt en ook gefotografeerd.

De bomvolle foyer van Kulturhus de Borg genoot van de passievolle en deskundige presentatie door Wil Kuijpers, het was een waardevolle educatieve avond, meer dan moeite waard.

Agenda

Vind ons op Facebook